1ο Γυμνάσιο Φλιππιάδας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ


 • Δεκεμβρίου 15, 2017

  Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας

  στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

  Το 1o Γυμνάσιο Φιλιππιάδας πραγματοποίησε στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2017 διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα με μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στα πλαίσια του προγράμματος εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων.

  Το πρόγραμμα περιλάμβανε περιήγηση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, επίσκεψη στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακροπόλεως καθώς και θεατρική παράσταση. Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν γύρω από τον Εθνικό Κήπο, αρχίζοντας από την οδό Ηρώδου Αττικού και κατέληξαν στο Εθνικό Κοινοβούλιο όπου φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και περιηγήθηκαν την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας» με αφορμή τον εορτασμό ιστορικών γεγονότων, προς τιμήν προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.


  Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αράχθου 28/ 03 / 2016


  Η Γ’ Γυμνασίου του Σχολείου μας, την Δευτέρα 28-03-2016, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αράχθου.

  Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της Βιωματικής Δράσης της Γ΄ τάξης με θέμα: "Αειφόρος Παραγωγή και Κατανάλωση" τo οποίo εκπονείται από μαθητές της Γ’ Γυμνασίου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Πηνελόπη Ρίζου.

  Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν πανέμορφες! Το ΚΠΕ στεγάζεται στα αναπαλαιωμένα πέτρινα κτίρια του ιστορικού λιμανιού της Κόπραινας, εμπορικό λιμάνι που εξυπηρετούσε μετακινήσεις ανθρώπων και μεταφορά αγαθών έως το 1945. Τα κτίρια αυτά λειτουργούσαν έως το 1967 ως τελωνειακές εγκαταστάσεις. Αργότερα, το λιμάνι μεταφέρθηκε στην Αμφιλοχία.

  Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Εκεί λοιπόν σε αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις, αφού γνωριστήκαμε με τους υπεύθυνους του ΚΠΕ, μας έγινε μία εισαγωγική ενημέρωση για το θέμα του νερού γενικά αλλά και για τα υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής με τη χρήση βίντεο-παρουσίασης και διαφανειών. Η παρουσίαση αποτέλεσε αφόρμηση για τη συζήτηση που ακολούθησε και μας προβλημάτισε ως προς την πολύτιμη αξία του νερού στη ζωή μας.

  Στη συνέχεια, επωφεληθήκαμε από το φως της ημέρας για να περπατήσουμε κατά μήκος του «Βουβού» ποταμού, που βρίσκεται δίπλα στο ΚΠΕ, μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα. Το αεράκι συνόδευε το γλυκό τοπίο, η ψυχή ηρεμούσε και εμείς απλά… ταξιδεύαμε. Όταν φθάσαμε στον Φάρο εξερευνήσαμε την τοπική χλωρίδα και πανίδα και κάναμε παρατήρηση με τηλεσκόπια της ορνιθοπανίδας που χρησιμοποιεί ως ενδιαίτημα τις λιμνοθάλασσες της γύρω περιοχής.

  Όταν επιστρέψαμε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, ξεναγηθήκαμε σε άλλους δύο χώρους: Το Μουσείο Αλιείας, όπου είδαμε όλους τους τύπους σκαφών που ήταν σε χρήση όταν λειτουργούσε το λιμάνι, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου είδαμε όλα τα είδη φυτών και πουλιών της περιοχής καθώς και μακέτα του Αμβρακικού.

  Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, με τη βοήθεια των υπεύθυνων του ΚΠΕ να παίξουν διασκεδαστικά παιχνίδια.

  Τέλος βγάλαμε την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στα κτίρια των Μουσείων και αναχωρήσαμε γνωρίζοντας τώρα πολλά ιστορικά στοιχεία γι' αυτή την ξεχασμένη περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή, και κατανοώντας την αξία της διαφύλαξης του οικοσυστήματος του Αμβρακικού.

  Ευχαριστούμε την ομάδα των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το ΚΠΕ Αράχθου που ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί μαζί μας και μας ξενάγησαν με κέφι και όρεξη.
  Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων 9, 10, 11/ 03 / 2016  Στις 9, 10 και 11 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας στην Αθήνα.

  Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή εκπλήρωσε τους παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους, και παράλληλα την επιθυμία των μαθητών για μάθηση και ψυχαγωγία. Ειδικά για τους μαθητές που ζουν στην περιφέρεια, και ορισμένοι από αυτούς σε ορεινά χωριά, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικές επισκέψεις να περιλαμβάνουν και τη βιωματική περιήγηση στους δρόμους της πρωτεύουσας για να ενημερωθούν για την ιστορία και την εξέλιξή της, καθώς και για να νιώσουν τον ρυθμό της καθημερινότητάς της.

  Την 1η μέρα οι μαθητές μας επισκέφθηκαν την ψηφιακή παράσταση «Ο Ζωντανός Πλανήτης» στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

  Η 2η μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

  Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας. Η αθηναϊκή τριλογία του νεοκλασικισμού, που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη σε όποιον περνά από την Πανεπιστημίου, θεωρείται από πολλούς ό, τι πιο όμορφο έχει να επιδείξει η πόλη στο κέντρο της. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της κατασκευής της, που τέθηκε με την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους. Ο λόγος για το Μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Ακολούθησε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και στη συνέχεια μια σύντομη περιήγηση γύρω από τον Εθνικό Κήπο, αρχίζοντας από την οδό Ηρώδου Αττικού με το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, για να ολοκληρωθεί η περιήγηση με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

  Τέλος στο Εθνικό Κοινοβούλιο , οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και περιηγήθηκαν την έκθεση με αφορμή τον εορτασμό ιστορικών γεγονότων, προς τιμήν προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

  Το βράδυ επισκέφθηκαν θεατρική παράσταση, στο τέλος της οποίας οι μαθητές συνομίλησαν με τους ηθοποιούς.

  Την 3η μέρα φεύγοντας από το ξενοδοχείο κατευθύνθηκαν προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μετά από μια εξαιρετική βόλτα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ξεναγήθηκαν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

  Το μεσημέρι, ακολούθησε ο δρόμος της επιστροφής με τους μαθητές γεμάτους από νέες εμπειρίες και γνώσεις!
  Διδακτική επίσκεψη στο Χημικό Τμήμα Ιωαννίνων 23-02-2016  Την Τρίτη 23 Μαρτίου 2016 οι μαθητές της Τρίτης τάξης με τους καθηγητές των Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τη μαγεία που προσφέρει η χημεία μέσω ποικίλων εντυπωσιακών πειραμάτων, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Χημείας που διοργάνωσε το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου.

  Η εμπειρία ήταν εκπληκτική και νιώθουμε πολλοί τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να είμαστε ένα από τα σχολεία που επισκέφτηκαν την εκδήλωση αυτή.

  Στην αρχή έγινε από τους υπεύθυνους του Τμήματος η παρουσίαση της Επιστήμης της Χημείας, ως μία γοητευτική επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωή, μια επιστήμη που συμβάλλει συνεχώς στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά και ως μία από τις πλέον δημιουργικές επιστήμες, αφού σχεδόν όλα τα υλικά γύρω μας, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, φέρνουν τη σφραγίδα της: Φάρμακα, αρώματα, καλλυντικά, πλαστικά, βιβλία, δίσκοι CD, χρώματα, οικοδομικά υλικά, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, καθαριστικά, υλικά συσκευασίας, λιπάσματα, καύσιμα κλπ. Επίσης φέρνουν τη σφραγίδα της Χημείας δράσεις από την καθημερινότητά μας, όπως αυτές των αντιοξειδωτικών (Βιταμίνες C, E) που περιέχονται στα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, κλπ) και πολλά άλλα.

  Στη συνέχεια η ομάδα των καθηγητών του Τμήματος μαζί με τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές παρουσίασαν πολλά πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα πειράματα. Χάλκινα νομίσματα που μετατρέπονται σε «ασημένια» και «χρυσά», μπαλόνια που εκρήγνυνται, φράουλες που γίνονται θρύψαλα, φλέβες που «κόβονται» κι όμως παραμένουν ανέπαφες, σύννεφα βροχής που σχηματίζονται μέσα στην αίθουσα, ήταν μερικά από τα πειράματα που μας γοήτευσαν.

  Αυτή η ευκαιρία ήταν μοναδική γιατί στο σχολικό εργαστήριο δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους πειράματα. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους συνοδούς καθηγητές.


  Εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολις και στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας 18-12-2015  Στις 18-12-2015 πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολις και στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας . Αρχικά επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο όπου ενημερώθηκαν οι μαθητές ότι η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.


  Ακολούθησε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολις το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικά ευρήματα από τη Νικόπολη, την πόλη - σύμβολο για τη νίκη του Οκταβιανού στη ναυμαχία του Ακτίου, καθορίζοντας την κεντρική ιδέα της έκθεσης, η οποία συνοψίζεται στην πρόταση «Μία ναυμαχία – μία πόλη – μία αυτοκρατορία».


  Ο κύριος κορμός της έκθεσης αναπτύσσεται στις δύο κύριες αίθουσες του Μουσείου, με ιστορικό και θεματικό χαρακτήρα, αντίστοιχα, πλαισιωμένο από επιμέρους ενότητες που αναπτύσσονται στους διαδρόμους.


  Η επόμενη στάση μας ήταν το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο όπου οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για τη ναυτική παράδοση της Πρέβεζας αλλά και για τη Ναυμαχία του Ακτίου.


  Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη και επιστροφή το μεσημέρι στη Φιλιππιάδα.  Διδακτική επίσκεψη στο Χημικό Τμήμα Ιωαννίνων


  Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 οι μαθητές της Τρίτης τάξης με τους καθηγητές των Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τη μαγεία που προσφέρει η χημεία μέσω ποικίλων φαντασμαγορικών πειραμάτων, στα πλαίσια της Εβδομάδας Χημείας που διοργάνωσε το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου. Η εμπειρία ήταν εκπληκτική και νοιώθουμε πολλοί τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να είμαστε ένα από τα σχολεία που επισκέφτηκαν την εκδήλωση αυτή. Στην αρχή έγινε από τους υπεύθυνους του Τμήματος η παρουσίαση της Επιστήμης της Χημείας, ως μία γοητευτική επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωή, μια επιστήμη που συμβάλλει συνεχώς στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά και ως η πλέον δημιουργική επιστήμη, αφού πάρα πολλά υλικά, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα φέρνουν τη σφραγίδα της. Φάρμακα, αρώματα, καλλυντικά, πλαστικά, βιβλία, δίσκοι CD, χρώματα, οικοδομικά υλικά, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, καθαριστικά, υλικά συσκευασίας, λιπάσματα, καύσιμα, ……… Στη συνέχεια η ομάδα των καθηγητών του Τμήματος μαζί με τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές παρουσίασαν πολλά πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα πειράματα. Χάλκινα νομίσματα που μετατρέπονται σε «ασημένια» και «χρυσά», μπαλόνια που εκρήγνυνται, φράουλες που γίνονται θρύψαλα, φλέβες που «κόβονται» κι όμως παραμένουν ανέπαφες, σύννεφα βροχής που σχηματίζονται μέσα στην αίθουσα ήταν μερικά από τα πειράματα που μας γοήτευσαν. Σε δύο απ’ αυτά μάλιστα συμμετείχαν και δύο δικοί μας μαθητές.

  Αυτή η ευκαιρία ήταν μοναδική γιατί στο σχολικό εργαστήριο δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους πειράματα.
  Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους συνοδούς καθηγητές τους Ελένη Μυριούνη, Άννα Πετσούκη και Χρήστο Λαζανά.


  Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

  Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου 2014 στα πλαίσια του προγράμματος εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων. H ομάδα των μαθητών και εκπαιδευτικών αρχικά ενημερώθηκε για την ιστορία του κτιρίου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους του Κοινοβουλίου. Μεγάλος θαυμασμός εκδηλώθηκε από τους μαθητές στην έκθεση Ιστορικών Αντικειμένων στην αίθουσα της Βουλής «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου φιλοξενούνται έργα τέχνης, ιστορικά αντικείμενα, σπάνια έγγραφα και χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία και εφημερίδες.

 • Σχολικός περίπατος στην Πρέβεζα

  Οι μαθητές του Γυμνασίου μας στις 14 Φεβρουαρίου 2014 κατά τη διάρκεια σχολικού περιπάτου στην Πρέβεζα επισκέφθηκαν το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης», όπου ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του μουσείου το οποίο περιλαμβάνει δύο κύριους εκθεσιακούς χώρους, τη συλλογή αρχιτεκτονικών μελών, τη συλλογή γλυπτών από τον χώρο της Νικόπολης, κτερίσματα από το νεκροταφείο της ευρύτερης περιοχής της Νικόπολης, και μεταφέρθηκαν στα γεγονότα από τον 3ο αι. ως το 31 π.Χ. από την ξεναγό μας, η οποία μας ενημέρωσε για τα κυριότερα γεγονότα που προηγήθηκαν της ίδρυσης της Νικόπολης, καθώς και για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ιστορικής περιόδου. Η επόμενη στάση ήταν το Μουσείο Ναυμαχίας του Ακτίου το οποίο στεγάστηκε αρχικά στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και ιδρύθηκε το 2002 για την προβολή της Ναυμαχίας του Ακτίου. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν χωρισμένοι κατά ομάδες με τους συνοδούς καθηγητές μέσα στη πόλη της Πρέβεζας, στα διάφορα κτίρια που κοσμούν την πόλη. Το κτίριο του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου που αποτελούσε το Διοικητήριό της, το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων, το κτίριο της παλιάς Λαϊκής Αγοράς που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, το Θεοφάνειο Σχολείο, τον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι και το Σεϊτάν Παζάρ, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης για αγορές και για πεντανόστιμες λιχουδιές. Η Παλιά Πόλη, με τα σπίτια του 19ου και 20ου αιώνα, συνδυάζοντας στοιχεία ηπειρώτικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικά μπαρόκ των Ιόνιων νησιών καθώς και νεοκλασικά, δίνει μια ζωντανή εικόνα εκείνης της κοινωνίας. Εκεί οι μαθητές ξεκουράστηκαν και χαλάρωσαν μέχρι τη στιγμή που ετοιμάστηκαν για την επιστροφή, γεμάτοι ενθουσιασμό για τη δική μας πόλη!

  Πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Χ.Υ.Τ.Α.

  Την Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 οι μαθητές της Α' τάξης του σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την ανακύκλωση, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος, την κ. Άννα Πετσούκη και τον κ. Θεοφάνη Πριόβολο πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Χ.Υ.Τ.Α. Βλαχέρνας, στον ΥΗΣ Πουρναρίου και στην Ιερά Μονή Παναγίας των Βλαχερνών.
  Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την παραπάνω επίσκεψη: